top of page
Фото автораРайон Інфо

Додаткова чи бустерна - вводити-не вводити: роз'яснення

6 січня було видано Наказ Міністерства охорони здоров'я "Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 05 січня 2022 року". Цим наказом регламентовано початок ревакцинації населення, яким регламентовано введення додаткових та бустерних доз вакцини. Хоча невтаємниченому важко зрозуміти різницю і взагалі що і для чого вводити, або не вводити. Тож ми звернулися за роз'ясненням до головного лікаря КНП "ЦПМСД "Промінь здоров'я" В'ячелава БЕЖАНА:

- Насамперед зазначу, бустерна доза вакцини проти коронавірусу потрібна для посилення її ефективності, а додаткова — для убезпечення хворих, оскільки дві дози можуть не дати належного захисту. Тобто першу вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткова доза – це доза, яку вводять, щоб убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту. Бустерну дозу рекомендовано вводити в період від 181-го до 270-го дня від отримання останньої дози. Тобто щонайменше через шість місяців з моменту отримання другої дози. Згідно з рекомендаціями, ревакцинація проводиться так: бустер м-РНК вакцинами Modernа та Pfizer на усі типи вакцини. Наприклад, якщо базова вакцинація у вас була зроблена CoronaVac або AstraZeneca, ревакцинальну дозу ви отримаєте мРНК вакциною. Важливо, що отримання ревакцинальної дози передбачає видачу документів про вакцинацію, які будуть чинними 270 днів від дати останнього COVID–щеплення.

- Що таке додаткова доза?

- Додаткову дозу вакцини можуть отримати люди з тяжкими хворобами, в яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох щеплень. Якщо людина має захворювання або під час щеплення проходила лікування, яке могло вплинути на її імунну систему, їй слід порадитися зі своїм сімейним чи профільним лікарем. Той визначить, чи потрібна їй додаткова доза антиковідної вакцини, та у разі потреби випише їй направлення на щеплення. Щоб отримати додаткову дозу, треба звернутися до свого сімейного або профільного лікаря. У разі потреби лікар видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою. Введення додаткової дози не впливає на термін дії сертифіката чи міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Документ буде чинним 365 днів з дати введення другої дози. Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) проти COVID-19. Оптимально ввести її протягом трьох місяців після другої дози. Додаткова доза вводиться тією ж вакциною, що й дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

- Чи в достатній кількості є вакцини?

- Так, у нас достатньо вакцин різних видів, тож кожен бажаючий може отримати саме ту вакцину, додаткову чи бустерну, яка йому підходить.

74 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page